Szerintem a minimálbér-emelés egy olyan titkos fegyver, amivel úgy lehet újabb bőrt lehúzni rólunk, hogy nem vesszük észre. Paranoiás vagyok? Lehet, de azért gondolkodjunk el a következőkön:

A teljes bérköltség kb. 43  százalékát az állam teszi zsebre. Táblázat forrása: konyvelescentrum.hu

A bruttó minimálbér felét (kb. 50) az állam teszi zsebre. Táblázat forrása: https://konyvelescentrum.hu/

A teljes bérköltség kb. 43  százalékát az állam teszi zsebre. Táblázat forrása: konyvelescentrum.hu

  • Állításom: a béreket a gyakorlatban a munkaadó és a munkavállaló közötti megállapodás határozza meg, és nem feltétlenül a mindenkori minimálbér mértéke.
  • A béreket terhelő adók és járulékok - szerintem erkölcstelenül - magas* szintje miatt az állam jelentőset kaszál a minimálbér-emelésen, amit a munkaadók kénytelenek megfizetni.**
  • Sajnos az emelést a vállalkozásoknak ki kell termelniük, ez pedig a szolgáltatások és termékek árának emelésével jár.
  • Ha az emberek tömegesen több fizetést kapnak, az elvileg nagyobb fogyasztást eredményez, a megnövekedett kereslet pedig szintén árfelhajtó hatást vált ki a gazdaságban.
  • Valójában azonban a béremelés az áremelkedés által fellépő hiányunk betömésére elegendő. Ha mégis növekszik a fogyasztás, az szintén általánosan áremelkedést gerjesztő hatás.
  • Összességében tehát a minimálbér emelése inflációt növelő tényező, aminek szintén az állam a nyertese, hiszen az árak emelkedésével növekszik az ÁFA-bevétel, amit magánszemélyként és vállalkozásként egyaránt kénytelenek vagyunk megfizetni a boltban vagy egy szolgáltatás megrendelésekor.
  • Azok a kisvállalkozások pedig, amelyeknek a működési stabilitását veszélyezteti a minimálbér-emelés, az ellehetetlenülés felé sodródva szürke-fekete gazdaság felé taszítódnak. Az őket jogszerűen (de erkölcsileg kifogásolható módon) ellenőrző hatóság pedig bírságokkal szintén az államkasszát gyarapítják.***

Összefoglalva: nem túlzás azt állítani, hogy a minmálbér-emelés a rejtett adóztatás csodafegyvere, fő nyertese az államgépezet és nem az emberek.

- - - - -

* A történelem során talán soha nem volt olyan magas az adók szintje, mint napjainkban. Diktatúrák sem mertek 20%-nál többet behajtani, mert az emberek meglincselték az adószedőket.

** A kisvállalkozó, akinek a létét fenyegeti egy ilyen kötelezettség, kiskapukat fog keresni: más foglalkoztatási forma, órabéres, megbízásos, kényszervállalkozásos, szürke-fekete megoldást.

*** Saját vállalkozást soha nem vezetett sztárközgazdászok ilyenkor felvetik: ha valaki a minimálbért nem tudja kitermelni, az ne vállalkozzon. Ezen a szemléleten jól látszik, hogy a hétköznapi valósággal ezek az emberek nemigen találkoztak. Sok kisvállalkozó, vállalkozás nem önként, hanem kényszerből vállalja ezt a működési formát. Tudjuk, hogy ez nem jó, de ők tehetnek róla?


Nem ért egyet? Máshogy látja? Tévedek? Mondja el hozzászólásban!

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

Még több írás a blog rovatból

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.
Ha egy 7 évessel megy vásárolni az ember, gyakran nehéz kérdésekre kell válaszolnia.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.
A videó a Pesti úton készült. Jól demonstrálja a veszélyhelyzetet.
Janka ebben a videóban saját történetét meséli el – az általánosítás szándéka nélkül.
A politika beteg módon rátelepszik az emlékezetre. Véleménycikk.
Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.