A biztonságos élelmiszer-ellátásban kulcsszerepe van a helyi piacoknak, ezért azok működése a koronavírus-járvány ideje alatt is kiemelten fontos, ugyanakkor az árusoknak és a vásárlóknak is fontos az óvintézkedések betartása - mondta el Nagy István agrárminiszter.
A miniszter az önkormányzatokat arra kéri, hogy ne bezárással,
hanem a piacok rugalmasabb nyitva tartásával és óvintézkedésekkel
segítsék elő azt, hogy a vásárlók ne egyidőben koncentrálódjanak és
a kiváló minőségű magyar élelmiszerek mindenki számára elérhetők
legyenek. A piacokon történő kereskedelem mind a termelők, mind
pedig a vásárlók számára előnyös, hiszen a friss, egészséges hazai
áru közvetlenül jut el a fogyasztókhoz - közölte a tárcavezető.
Az agrártárca arra biztatja a piacokra járó
időseket, hogy most lehetőleg maradjanak otthon, és
bevásárlásaikhoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzatok
segítségét. Az új koronavírus-járvány lassításának érdekében
kiemelten fontos, hogy mindenki betartsa az
óvintézkedéseket, ha tünetei vannak (például lázas,
köhög, tüsszög), ne menjen piacra, maradjon otthon és ha valaki
piacra megy, akkor ott is tartsa a megfelelő (legalább 2 méteres)
távolságot másoktól, kerülje a szoros érintkezést, ne
fogdossa össze az árut, alaposan mosson kezet vásárlás előtt és
után is. A piacok kiemelt szerepet
játszanak a helyi gazdaságok működésében. Sok ezer magyar termelő
megélhetését teszik lehetővé azáltal, hogy termékeik könnyen
eljuthatnak a fogyasztókhoz, a vásárlók pedig hozzájuthatnak az
egyedi, kézműves élelmiszerekhez. Ne fosszák meg ettől a
lehetőségtől a fogyasztókat - hangsúlyozta a miniszter, inkább
tegyék lehetővé ezt az alternatív vásárlási lehetőséget.
Véleménye szerint a koronavírus-járvány
ideje alatt a piacokon történő vásárlás nagyobb biztonságot nyújt a
fogyasztók számára a zárt terű bevásárlóközpontoknál. Hosszabb,
gyakoribb és a megszokott napokon való nyitva tartással kell
megvédeni az embereket és a termelőket nem a piacok bezárásával.
Így a vásárlók elosztva nem dömpingszerűen, hanem biztonságosabb
körülmények között tudnak hozzájutni a kiváló magyar élelmiszerhez
- tette hozzá Nagy István. A termelői
piacokat még 2012-ben hozta létre az agrártárca, azzal a céllal,
hogy lehetőséget és helyszínt teremtsen a helyi őstermelői termékek
árusítására, ezzel megélhetést biztosítva a helyi gazdáknak, így
segítve a vidék fejlődését. A helyi piacok közvetlenül növelik a
bizalmat a termelők és a fogyasztók között. Ezeken a kereskedelmi
helyeken a csoportosulások elkerülésére és a higiéniára is
könnyebben oda lehet figyelni, hiszen itt nagyobb terek állnak
rendelkezésre, mint egy bevásárlóközpontban. A magyar emberek
természetes igénye, hogy minden nap friss, kiváló minőségű árut
fogyaszthassanak, ami az egészség megőrzése szempontjából is
fontos. A miniszter hangsúlyozta, hogy a
helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között két és félszeresére
emelkedett. A fogyasztói igények is alátámasztják a piacok és a
regisztrált termelők számának növekedését, hiszen lehetővé teszik,
hogy az élelmiszert és a gyümölcsöket helyi forrásból meg tudják
venni az emberek. Magyarországon a piacokon rendszeresen elérhető
élelmiszerek esetében a teljes magyar forgalom legalább 10
százalékát bonyolítják le, ez az arány a vidéki térségekben azonban
még ennél is lényegesen magasabb.
A járványügyi helyzetben történő